1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11

Hej och vÀlkommen till lilla ljudskolan! 

HĂ€r fĂ„r du en kort “bra-att-veta”-lektion om vad ljud Ă€r, hur det mĂ€ts, ljudets pĂ„verkan pĂ„ mĂ€nniskan samt vad som Ă€r farligt och ofarligt ljud.

Vad Àr ljud och hur mÀts det?

Ljud Ă€r energi som skapar smĂ„ tryckvariationer i luften. Ljudet fĂ€rdas frĂ„n ljudkĂ€llan i form av ljudvĂ„gor som avtar i förhĂ„llande till tid och avstĂ„nd. Ju lĂ€ngre bort tidsmĂ€ssigt och avstĂ„ndsmĂ€ssigt – desto lĂ€gre ljud. LjudnivĂ„n mĂ€ts i decibel (dB), en logaritmisk skala dĂ€r en fördubbling eller förminskning av ljudstyrkan motsvarar 3 dB.

Hur pÄverkar ljud mÀnniskan?

Precis som med andra sorters energi pĂ„verkas vi av ljud, men det Ă€r mer diffust Ă€n med t.ex. solenergi. Är vi ute en dag i stekande sol ser vi pĂ„ kvĂ€llen att vi har blivit brĂ€nda. UtsĂ€tts vi för konstant ljud kan vi kĂ€nna att vi Ă€r trötta pĂ„ kvĂ€llen. Det Ă€r inte alltid sĂ„ lĂ€tt att sjĂ€lv koppla till ljudet vi utsatts för, och trötthet kan ha mĂ„nga andra orsaker ocksĂ„. Att konstant eller lĂ€nge utsĂ€ttas för ljud över en viss nivĂ„ (85 dB) kan ocksĂ„ pĂ„ nĂ„gra Ă„rs sikt leda till en skada.

Vad Àr farligt och ofarligt ljud?

Ljud under 85 dB rÀknas som en ofarlig nivÄ, och över som en farlig nivÄ. För att göra det konkret kommer hÀr lite exempel pÄ situationer:

Kontorsljud – runt 60 dB
Samtalston – runt 70 dB
Piano – runt 80 dB
Stadstrafik – runt 90 dB
Musikkonsert – runt 100 dB

Hur farligt det Ă€r – alltsĂ„ risken för skada – beror pĂ„ hur lĂ€nge du utsĂ€tts under ett dygn. 85 dB kan man utsĂ€ttas för under ca 8 timmar, 90 dB ca 2 timmar, 100 dB ca 15 minuter. (Var tredje dB halveras tiden.) Det innebĂ€r ocksĂ„ att har du varit utsatt för 100 dB i 15 minuter, sĂ„ mĂ„ste resten av dagens ljudnivĂ„ ligga under 85 dB för att du ska undvika skada.